Winterreis

De Winterreise-cyclus van 24 gedichten van Wilhelm Müller, dankt zijn wereldwijde bekendheid aan de liedbewerking van Franz Schubert. Meestal wordt bij de uitvoeringen daarvan voornamelijk naar de muziek geluisterd en ontgaat menigeen de inhoud van de gedichten. Onze voorstelling onder de titel WINTERREIS in een theatrale invulling van de gedichten.

Een zoektocht naar zichzelf

De inhoud van de cyclus lijkt bij eerste lezing eenvoudig: een man wordt afgewezen en gaat daarna op reis; een zoektocht naar zichzelf.

Intensieve bestudering van de tekst, met o.a. als leidraad de studie van de tenor Ian Bostridge, die een aantal van de gedichten analyseert en uitvoerig ingaat op de historische en sociologische achtergronden ervan, gaf aanleiding tot een grondige hertaling die vervolgens leidraad werd van onze interpretatie van Müllers teksten.

De keuze is daarbij gevallen op 20 van de 24 gedichten, aangevuld met negen non-verbale droomscènes en parallelteksten van William Blake en Fernando Pessoa die de gedachten en emoties van de man onderstrepen.

Gelaagd muziektheater

Alex Manassen heeft vrijwel alle muziek van Schubert vervangen door een elektronische montage van muziekfragmenten van diverse componisten. Daardoor is de voorstelling gelaagd muziektheater waarbij de muziek (met soms gezongen teksten van diverse auteurs) aansluit op de innerlijke wereld van de man en daar op associéert.

Veel van de gedachten en herinnering van de man worden vorm gegeven door poppen en objecten van Hennie Schippers. Tevens wordt de man op zijn tocht begeleid door kraaien die de dood van de man voorspellen.

De rol van de man wordt vertolkt door Gerard Zuyderhoff. De poppen en objecten zijn gemaakt door Hennie Schippers en worden bespeeld door haar en Marita Satink. Frans Leenderts heeft de regie.

(Winterboom / Foto: Tali Farchi)

Locatie:

Joseph Wresinski Cultuur Stichting