Cyclus Winterreis afgesloten

Van 15 tot en met 24 november 2019 verzorgde SUUS een theatrale invulling van De Winterreise-cyclus: de 24 gedichten van Wilhelm Müller, die zijn wereldwijde bekendheid dankt aan de liedbewerking van Franz Schubert. Meestal wordt bij de uitvoeringen daarvan voornamelijk naar de muziek geluisterd en ontgaat menigeen de inhoud van de gedichten.

Een intensieve bestudering van de tekst, met o.a. als leidraad de studie van de tenor Ian Bostridge, die een aantal van de gedichten analyseert en uitvoerig ingaat op de historische en sociologische achtergronden ervan, gaf aanleiding tot een grondige hertaling die vervolgens leidraad werd van onze interpretatie van Müllers teksten.

De keuze viel op 20 van de 24 gedichten, aangevuld met negen non-verbale droomscènes en parallelteksten van William Blake en Fernando Pessoa die de gedachten en emoties van de man onderstrepen.

Gelaagd muziektheater

Alex Manassen verving vrijwel alle muziek van Schubert door een elektronische montage van muziekfragmenten van diverse componisten. Daardoor ontstond gelaagd muziektheater waarbij de muziek (met soms gezongen teksten van diverse auteurs) aansluit op de innerlijke wereld van de man en daar op associeert.

Veel van de gedachten en herinnering van de man werden vormgegeven door poppen en objecten van Hennie Schippers. Tevens werd de man op zijn tocht begeleid door kraaien die de dood van de man voorspelden.

De rol van de man werd vertolkt door Gerard Zuyderhoff. De poppen en objecten werden gemaakt door Hennie Schippers en bespeeld door haar en Marita Satink. Frans Leenderts was verantwoordelijk voor de regie.