Enoch Arden

Reprise van “Enoch Arden, een melodrama”, 9, 10 en 11 november 2018, De Stadkamer in Zwolle

Suus speelt Enoch Arden in Stadkamer

Zwolle - Begin november brengt Stichting SUUS vier voorstellingen van 'Enoch Arden, een melodrama'. De voorstelling wordt vrijdag 9 november (20.00 uur), zaterdag 10 november (20.00 uur) en zondag 11 november (12.00 en 15.30 uur) opgevoerd in Stadkamer Centrum aan de Zeven Alleetjes.

 

Het lange gedicht Enoch Arden

Alfred 'lord' Tennyson (1809-1892), de meest gelezen dichter uit de tijd van Queen-Victoria, schreef het lange gedicht 'Enoch Arden' in 1864. Het is het verhaal van Enoch Arden, visser maar later zeeman bij de koopvaardij, die zijn vrouw Annie en hun drie kinderen verlaat voor een lange zeereis in de hoop dat hij ze, bij terugkeer, beter kan onderhouden. Hij lijdt schipbreuk en brengt tien jaar door op een eenzaam eiland. Bij zijn terugkomst in Engeland hoort hij dat zijn vrouw, in de overtuiging dat hij dood is, getrouwd is met hun beider jeugdvriend Philip Ray en dat zij inmiddels een kind van hem heeft. In 1897 schreef Richard Strauss (1864-1949) pianomuziek bij het gedicht.

 

Rijmloze verzen, strak metrum

Het bijzondere zit in de pianomuziek, die in feite fungeert als een soort soundtrack van topkwaliteit, gespeeld door Steven Faber, pianist, componist, arrangeur en docht aan het Artez-conservatorium. En de taal van Tennyson, zijn gebruik van rijmloze verzen met een heel strak metrum. Verteller Janpieter Boudens heeft een volledig nieuwe vertaling gemaakt. Hij is al jaren actief in de Zwolse theaterwereld als acteur, regisseur, tekstschrijver en zanger.

Vijf toegevoegde liederen van Strauss worden gezongen door Ineke Vlogtman. Ook zijn er bijdrage van de fotograven Joop van Putten en Martien Hovestad, die een foto- en videocollage hebben gemaakt ter ondersteuning van het verhaal en de muziek. Martien Hovestad is, naast docent aan het Meander College en dirigent van het Zwols Vocal Ensemble, fotograaf-met-passie. Joop van Putten heeft inmiddels een indrukwekkend oeuvre opgebouwd met fotoboeken.

Peperbus, 1 november 2018